Przed rozpoczęciem prac wybieramy odpowiednią mieszankę nasion.
Usuwamy wszystkie kamienie, gruz, śmieci, chwasty, gałęzie, liście i korzenie po wyciętych roślinach. Pozostałości te mogą bowiem utrudniać wzrost traw, mogą też być źródłem chorób szpecących trawnik.
Przekopujemy ją na głębokość szpadla, dokładnie odwracając. Usuwamy kamienie i chwasty, które zostały w ziemi. Jeżeli ziemia jest mało urodzajna – piaszczysta lub bardzo ciężka – gliniasta, to przed przekopaniem warto rozłożyć na powierzchni 10-centymetrową warstwę kompostu i – przekopując – wymieszać go z ziemią. Zależnie od rodzaju gleby, można dodać ziemię organiczną lub piasek i wszystko razem zmieszać. Te czynności najłatwiej wykonać glebogryzarką, którą jednocześnie spulchniamy i mieszamy podłoże. Usuwamy większe kamienie, które pojawią się w wyniku mechanicznych prac agrotechnicznych glebogryzarką, wyrównujemy powierzchnię poprzez plantowanie i wałujemy ciężkim wałem w celu uzyskania równej powierzchni.
Najlepszą wierzchnią warstwą pod trawnik jest dobrze przepuszczalna gleba piaszczysto-gliniasta o grubości 20-30 cm, pod którą znajduje się dobrze przepuszczalne podglebie. Jeśli ziemia jest gliniasta – najlepiej dodać żwir frakcjonowany o uziarnieniu 0-4 mm, by poprawić warunki powietrzno-wodne w glebie i umożliwić korzeniom swobodne i silne rozrastanie. W przypadku gleb słabych, piaszczystych można dodać ziemię kompostową lub odpowiednią ilość torfu w celu zwiększenia zawartości próchnicy w glebie – tym samym dla zwiększenia wilgotności i dostępności składników pokarmowych w glebie. Najbardziej odpowiednia kwasowość gleby dla traw mieści się w przedziale pH 5,5-7,0. W przypadku niższego odczyny pH konieczne jest wapnowanie podnoszące odczyn gleby.
Grabiami rozbijamy grudy ziemi. Po wyrównaniu powierzchnia przyszłego trawnika powinna znajdować się na poziomie lub nieco powyżej poziomu graniczących z nią nawierzchni i obrzeży. Teren nie powinien mieć dołków (w nich może się zbierać woda) ani garbów, które mogą utrudnić późniejsze koszenie. Ubijamy powierzchnię. To bardzo ważna czynność. Na niewielkich powierzchniach możemy po prostu kilkakrotnie udeptać teren – miejsce przy miejscu. Na dużych lepiej użyć wału, jeżdżąc nim wzdłuż i wszerz trawnika.
Trawnik może być płaski (warto mu jednak nadać spadek 1-3 proc., który ułatwi powierzchniowy spływ wody) lub jeśli jest duży – lekko pofałdowany (nachylenia nie powinny przekraczać 3 proc).
Teraz najwygodniej jest umieścić w ziemi obrzeża trawnikowe.
Jeśli teren był silnie zachwaszczony, to mimo wcześniejszego odchwaszczania, część roślin została w ziemi. Najlepiej taki teren pozostawić odłogiem na 3-5 tygodni i w tym czasie systematycznie wyrywać wyrastające chwasty. Jeśli nie mamy tyle czasu, to mniej więcej na tydzień przed siewem lub ułożeniem darni trzeba teren opryskać środkiem chwastobójczym.
Tydzień przed zaplanowanym siewem nasion lub ułożeniem darni możemy zasilić glebę nawozem do trawników. Warto użyć niewielkiego, ręcznego siewnika do nawozów. Wierzchnią warstwę gleby mieszamy z nawozami, delikatnie ją zagrabiając, a następnie obficie podlewamy. Kilka dni przed planowanym siewem lub rozłożeniem trawy „z rolki” należy zastosować nawóz wieloskładnikowy zawierający azot, zwiększoną ilość fosforu i potasu. Warto skonsultować się ze specjalistą w kwestii właściwego doboru nawozu do rodzaju gleby oraz metody zakładania trawnika. W przypadku trawników zakładanych metodą siewu ważne jest stosowanie nawozów o odpowiednich dawkach, tzw. nawozów startowych z odpowiednio dobranymi dawkami poszczególnych składników pokarmowych w okresie wschodów nasion i w pierwszej fazie wzrostu traw.
Nasiona wysiewamy ręcznie (1 kg/ 40 m2) stosując siew krzyżowy na całej powierzchni, połowę nasion wysiać wzdłuż, a połowę w poprzek terenu lub przy pomocy siewnika (1 kg/ 50 m2). Po wysiewie nasiona przykrywamy jedno centymetrową warstwą ziemi. W okresie wschodów należy utrzymywać stałą wilgotność podłoża – nasiona zraszamy lekkim strumieniem o drobnych kroplach wody (tak, aby nie spowodować wypłukania nasion).
Pierwsze koszenie wykonujemy, kiedy trawa osiągnie wysokość 8-9 cm, skracamy źdźbła do wys. 3-5 cm. Podlewamy regularnie.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „Centnas” Sp. z o. o. w Krotoszynie powstało w 1992 roku jako spółka pracownicza z przekształcenia Państwowego Przedsiębiorstwa Nasiennego „Centrala Nasienna” w Krotoszynie.
Dystrybutor mieszanek traw, Nasiona traw sklep internetowy, Producent mieszanek dla gołębi, Producent mieszanek poplonowych, Producent mieszanek traw, Producent nasion rolniczych, Producent nasion traw gazonowych, Producent nasion traw pastewnych, Producent nasion traw specjalistycznych, Sprzedaż nasion poplonowych, Sprzedaż nasion rolniczych, Sprzedaż nasion traw gazonowych, Sprzedaż nasion traw pastewnych, Sprzedaż nasion traw paszowych, Sprzedaż nasion traw specjalistycznychStrona korzysta z plików cookies i zapisuje pliki tymczasowe na Twoim komputerze. Pozostając na niej akceptujesz te warunki. Więcej TUTAJ.
VC
Centnas Sp. z o. o.
CENTNAS
Adres
Klemczaka 11
63-700
Krotoszyn
Poland
centnas@centnas.pl+48 62 725 32 09
Nasiona traw sklep internetowy
Producent mieszanek dla gołębi
Sprzedaż nasion poplonowych
Sprzedaż nasion traw pastewnych
Dystrybutor mieszanek traw
Producent mieszanek poplonowych
Producent mieszanek traw
Producent nasion rolniczych
Producent nasion traw gazonowych
Producent nasion traw pastewnych
Producent nasion traw specjalistycznych
Sprzedaż nasion rolniczych
Sprzedaż nasion traw gazonowych
Sprzedaż nasion traw paszowych
Sprzedaż nasion traw specjalistycznych